muski reproduktivni organi

Spermatogeneza

 Biopsija testisa

Biopsija testisa
Biopsija testisa predstavlja intervenciju kojom se specijalnom iglom uzimaju uzorci tkiva testisa. Rezultati biopsije pokazuju da li postoji normalno stvaranje spermatozoida u testisima. Ukoliko se u uzorku nađu spermatozoidi, problem najverovatnije postoji u vidu prepreka u semenim kanalićima kroz koje prolaze spermatozoidi.

TEST NA ANTISPERMATOZOIDNA ANTITELA

Ovim testom se ispituju antitela koja “napadaju” spermatozoide. Ovo stanje često nastaje kao posledica reverzibilne vazektomije.

LEČENJE AZOOSPERMIJE
Stanje koje je poznato kao ne obstruktivna azoospermija (odstustvo spermatozoida u ejakulatu) zahteva jedan poseban pristup i lečenje. U tom smislu radi se biopsija testisa – procedura kojom se “traže” mesta u testisima za koja se veruje da mogu imati spermatozoide. Ova intervencija se radi u dnevnoj bolnici, u anesteziji (lokalnoj) i nakon nje se savetuje odmor od nekoliko dana. Uzorak dobijen ovom intervencijom lekar na procenu daje embriologu koji traži forme spermatozoida koje su pogodne za ICSI tj. Mikrofertilizaciju. Ukoliko se pronađu spermatozoidi, taj uzorak tkiva se može zamrznuti za buduću upotrebu ili se postupak može odmah obaviti.
Pre ove intervencije, često se savetuje da se uradi genetsko ispitivanje Y hromozoma (muškog hromozoma) da bi se indikovala verovatnoća pronalaska spermatozoida u uzorku