Endometrial Scratch

Struganje endometrijuma

Implantacija embriona u endometrijum ili sluznicu materice je prvi korak ka trudnoći. A zdravlje, debljina i opšta pogodnost sluznice materice su najvažniji za uspeh ovog procesa.

Struganje endometrija poboljšava uslove u endometrijumu tako što nežno brusi ili ravna oblogu materice, kako bi se aktiviralo isceljenje koji može osloboditi hemikalije, imune ćelije, hormone i faktore rasta povoljne za implantaciju.

Sama ogrebotina nastala ravnanjem je mala i ne ostavlja trajne povrede. U tu svrhu koristi se mali kateter koji se uvodi u matericu kroz otvor grlića materice; njegovo unošenje i uklanjanje može prouzrokovati nelagodu sličnu grčevima koji se javljaju tokom menstruacije. Iako se ne koristi anestetik, pacijentu se savetuje da uzima lekove protiv bolova, pre i posle struganja endometrija. Pacijentkinja može da se vrati uobičajenoj aktivnosti odmah nakon postupka.

Struganje endometrijuma se obično obavlja otprilike nedelju dana pre početka VTO ciklusa i preporučuje se ženama koje su prošle kroz nekoliko neuspelih pokušaja VTO-a, uprkos tome što su zdravi embrioni korišćeni u transferu.

 

Stupite u kontakt

Bilo da ste spremni da zakažete svoju prvu posetu ili samo imate pitanje za nas,
popunite obrazac u nastavku, i kontaktiraćemo Vas u najkraćem mogućem roku.